Selecteer een pagina

Wie me al een beetje kent, weet dat groepsfoto’s écht mijn ding zijn. Dirigeren en entertainen, ondertussen ook de technische kant in de gaten houden en klikken maar. Veel geklik want alle ogen moeten immers open staan of toch zoveel mogelijk. In het slechtste geval zijn daar wel een aantal Photoshop-trucjes voor. :-)

Als ik zo’n groep voor het eerst zie – groot of klein – dan laat ik hen altijd eerst zelf een opstelling doen. Wat me daarbij opvalt, is dat zo’n groep zich altijd spontaan opstelt zoals op een klasfoto of zoals een voetbalploeg, vrouwen en kleinere personen vooraan, de mannen achteraan. Dit kan al meteen een manier zijn om het ijs wat te breken en de mensen wat op hun gemak te stellen. Een groepsfoto maken hoeft geen saaie bedoening te zijn.

Mensen in groep zijn minder zenuwachtig. Zelfs al maak ik een foto met maar twee personen, je voelt meteen het verschil. Ze praten met elkaar, maken grapjes, stellen elkaar gerust,… op dat vlak kan het groepsgevoel echt een meerwaarde betekenen. Maar anderzijds blijft een groep ook een log gegeven. Mensen bewegen niet makkelijk in groep. Zelfs al stuur ik hen van persoon tot persoon heel duidelijk bij toch blijft er een zekere terughoudendheid. Ze kijken naar elkaar, aarzelen een beetje, zetten een klein stapje,… Voor het opstellen van een groep neem ik altijd ruim de tijd. Het is belangrijk dat de mensen écht op hun gemak staan en dat de opstelling een verschil kan betekenen ten opzichte van een voetbalploegopstelling.

De fotoshoot op zich duurt wat minder lang dan een gewone portretsessie met één persoon. Zo’n groepsfotoshoot moet kort en krachtig zijn want de aandacht verslapt immers heel snel. Je merkt dat meteen als je de foto’s bekijkt naar het einde toe zie je al wat meer verdwaalde blikken.

Hieronder zie je een groepsfoto gemaakt voor de beursvennootschap Leo Stevens & Cie.  Je merkt al dadelijk een groot verschil tussen beide groepsfoto’s. Op de bovenste foto staan ze allemaal heel straks naast elkaar. Toen een bewuste opstelling. En daarna hebben we een wat lossere groepsfoto gemaakt. Persoonlijk vind ik de tweede foto leuker en warmer overkomen.

 

Deze groepsfoto is gemaakt voor een afdeling van EANDIS. Het leuke aan zo’n groepsfoto is dat we gewerkt hebben met attributen. Mensen hebben dan letterlijk een houvast en weten zich dan een betere houding te geven, ze hebben iets om handen. Want vaak krijg ik de vraag: wat moet ik doen met mijn handen? Attributen geven aan de foto ook een zekere speelsheid en maakt de foto interessanter om naar te kijken.

 

Groepsfoto’s waarbij je meteen de link ziet tussen de personen en het bedrijf waar ze werken, leveren ook steeds leuke resultaten op. Ik vind het steeds leuk om de mensen als het ware te laten versmelten met hun producten en hun omgeving. Niet gewoon statisch voor een bus of naast een verfpot. Maar er middenin. Met een groep gaat dit heel gemakkelijk, vanaf ik hun mijn idee van de opstelling heb uitgelegd, komt de creativiteit vaak als vanzelf naar boven.

 

Deze twee foto’s zijn een heel mooi voorbeeldje van het gebruik van structuren. In de omgeving van het kantoorgebouw is er heel weinig kleur aanwezig. Op het terrein zelf hebben we dan gebruik gemaakt van de garagepoort en om het een beetje kleurrijk te maken, had ik toen de herfstbladeren wat open geveegd en gevraagd om er midden in te gaan staan. Bij de tweede foto heb ik simpelweg gebruik gemaakt van de textuur van de klimplant.

Bij een groepsportret is het ook belangrijk om alle hoofden goed te kunnen zien. Iedereen moet klaar en duidelijk op de foto staan want algauw krijg je half verstopte gezichten. Bij kleine groepen valt dat mee om te corrigeren omdat je vaak voldoende ruimte hebt maar bij grote groepen kan dat al eens moeilijk worden. Vandaar dat het belangrijk is om een groep open te trekken, hoe beperkt de ruimte soms ook kan zijn.

 

Bij een groepsportret is het ook belangrijk om regelmatig van poses en van setting te veranderen. Dat houdt de aandacht scherp. Zoals bij deze foto die ik heb genomen voor het LIVE magazine van Randstad.

 

Een groepsportret zoals deze is keiveel fun. Klein, tof groepje, leuke attributen en het portret kan niet meer stuk.

 

Voor het nemen van mijn groepsfoto’s en voor mijn portretten in het algemeen ga ik heel graag naar buiten. Ik ga dan steeds op zoek naar structuren en kleuren. En ja, zelfs als het winter is, gaan we naar buiten en dat bewijzen deze twee onderstaande foto’s. :-) Als de personen in kwestie ook nog eens kleurrijk gekleed gaan, is dat mooi meegenomen.

 

En dit laatste groepsportret dateert van een paar weken geleden. Het was die periode dat de lente uitbrak en de zon al volop scheen. In de buurt van het gebouw waar Mindshake zijn kantoren heeft, had ik dit leuke plekje gevonden. In de schaduw, met een toffe structuur op de achtergrond en….. met aan de overkant een gigantisch wit gebouw (zie reflectie in het raam) dat als reuzereflector diende voor mijn groepsportret. Buiten ga ik steeds op zoek naar die leuke plekjes waarbij ik zoveel mogelijk met natuurlijk licht kan fotograferen. Minder opstelwerk en meer aandacht voor de groep en zijn omgeving. Het leuke aan dit groepsportret is dat iedereen gekleed is in blauwe tinten. Achteraf gezien gaf dit een mooie harmonie aan het geheel.